Endüstriyel Reklamcılık Nedir?
Alaylı ustaların ‘Işıklı Reklam ve Tabela’ imalatı olarak adlandırdığı bu eski meslek, günümüzde uluslararası standartlara bağlanarak mesleki yeterlilik şartlarına göre teknik elemanların çalıştığı ‘Endüstriyel Reklamcılık’ şeklini aldı. Tasarımlar ve üretimler, teknoloji temelli olarak yapılmaya başlandığı için teknik bilginin önemi daha da büyüdü. Elektrik ve elektronik bağlantılar, sağlığa zararlı olabilecek çeşitli hammaddelerin işlenmesi ve montajı gibi durumların taşıdığı riskler nedeniyle iş sağlığı ve işçi güvenliği ön plana alınarak olası risklerin önüne geçilmeye çalışılıyor. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de yeni nesil yaklaşımlar dikkat çekiyor ve çağa ayak uyduran tekniklerle geliştiriliyor.
Endüstriyel Reklamcılığın Önemi
Klâsik tabelacılıkta temel amaç; işletmenin yerini işaretlemek, dükkânın adını koymak kadar yalın bir işlevi tamamlıyordu. Endüstriyel reklamcılık uzmanları, işletmenin tanıtım faaliyetlerini farklı dinamiklerle destekleyen reklamcılık anlayışı ile yerel bilinirliği ve lokasyon çevresinde yüksek prestij sağlayan sonuçları hedefliyor. İnternet çağından önce sadece birebir ziyaretlerde görünen firmanın tabelası kendi çapında reklam yaparken şimdi kurumsal web sayfalarında bina cepheleri de sergileniyor ve çok daha geniş kitlelere ulaşıyor. Zincir mağazaları olan şirketlerde marka bilinirliğinin artması, bilinçli farkındalıkla önem kazanıyor. Bu farkındalığı sağlayan en önemli unsur olarak marka rengini ve logosunu çarpıcı şekilde sunmak, gece aydınlatmalarında kusursuz ışıklandırma modelleri kullanmak ve tabelayı bina cephesinde doğru konumlandırmak ön plana çıkıyor. Açık hava reklamcılığı, daha çok insana ulaşmak ve müşterilerle iletişim kurma yöntemi olarak yüzyıllardır kullanılıyor. İşleme ve şekillendirme makinelerinin geliştirilmesi, farklı niteliklerdeki hammaddelerin kullanılmasını kolaylaştırırken, ortaya farklı tasarımlara sahip çeşitli seçenekler de çıkıyor. Örneğin, başlangıçta sadece dış cephe kaplama malzemesi olarak piyasaya sürülen kompozit materyali, alaylı bir ustanın keşfi ile ışıklı tabela yapımında kullanılmaya başlanıyor. Her türlü hava şartına karşı direnç gösteren bu dayanıklı materyal, kullanım ömrü uzayan ürünlerle yayılırken, maliyeti düşürdüğü için tercih ediliyor.
Kurumsal kimliği tamamlayan, algıda seçicilik yaratan, hafızaya kazınan görsellerin sunumu, marka iletişimi açısından her zamankinden daha çok değer kazandı. Her yönden gelen yüzlerce uyaran arasında kendi markasını görünür kılmak isteyen iş sahipleri bu değerin farkında. Teknik ilerlemeleri takip ederek reklamlarını güncelleyen işletmeler, fark yaratma şansını yakalayarak müşterilerinin zihinlerinde kendilerini canlı tutmayı başarıyor.
Endüstriyel Reklam Türleri
Projelendirme aşamasında hedef kitlenin demografik özellikleri, lokasyonun yerel özellikleri, fiziksel ve coğrafi koşullar gibi birçok etken incelenir ve en başarılı sonuç için alternatifler üretilir. İşletme veya kurumun amacı, çalışma saatleri, ziyaret çizelgesi gibi durumlara göre tabelanın ışıklı mı ışıksız mı olacağı belirlenir. Yola ve insan sirkülasyonuna göre totem ya da pilon uygulamalar yapılabilir. Işıklı tabelaların sürekli olarak açık durması, maliyetileri arttıracağı için LED aydınlatmalar kullanılarak tasarruf sağlanabilir. Tabela olarak en çok tercih edilen modellerden biri olan kutu harf uygulamaları, 3D tasarım, özel uygulamalar ve ışıklandırmalarla desteklenerek farklı açılardan gösterişli reklamların ortaya çıkmasını sağlıyor. Endüstriyel reklamcılık ürün stant tasarımlarından fuar tanıtım ürünlerine, açık hava reklam satın alma ve yönetiminden iç mekan poster tutuculara, dijital baskı sistemlerinden satış destek ürünlerine kadar çok çeşitli alanlara hizmet verir. Kurumsal araç ve filo giydirme, cephe kaplama gibi tamamlayıcı reklam unsurlarını, bina içi ve dışındaki yönlendirme levhaları takip eder. Tüm bu bileşenlerin organize edilmesi için etkin ve yetkin personellerden oluşan uzman bir kadronun koordineli çalışması gerekiyor.
Endüstriyel Reklamcılığın Aşamaları
Plânlama ve projelendirme, genel çalışmanın iskeletini oluşturur ve firmanın isteklerinin ve ihtiyaçlarının temelinde şekillenir. Proje titizlikle plânlandıktan sonra modelleme ve sunum aşamasına geçilir. Dokümantasyon veya dijital sunumla anlatılan ürünün minyatür maketi ve 3 boyutlu modellemesi tasarlanarak, firmaya sunulur. Mutabakat sağlandıktan sonra bütçelendirme yapılır. Hammadde, işleme, nakliye, işçilik, montaj, malzemeler gibi giderler hesaplanır. Onaylandıktan sonra üretim safhası başlar. Eskiden haftalar, bazen aylar alan üretim aşaması; teknolojik gelişmelere paralel olarak hassas ölçümler ve hatasız işçilikle çok daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Montaja hazır hâle getirilen ürünler için teslimat adımına geçilir. İşçi, çevre ve iş sağlığı ile ilgili önlemler alındıktan sonra montajlama yapılır.
Reklam, firmanızın prestijini yansıtan en etkili araçtır. Bu sebeple; işin uzmanı tarafından yapılması, iklim ve çevresel koşullara bağlı olarak düzenli bakım yapılması ve problem oluşması hâlinde en kısa zamanda müdahale edilmesi büyük önem arz etmektedir.